Erbil

(alternativt Erbil eller Irbil; arabiska , Erbil;kurdiska Hewlêr eller Hawler; nyarameiska Arba-Ilu) är en stad i norra Irak, omkring 80 kilometer öster om Mosul. Staden är huvudort i provinsen Erbil och räknas även som huvudstad i irakiska Kurdistan. Erbil har varit bebodd från omkring år 2200 f.Kr., och räknas till en av världens äldsta ännu bebodda städer. Nära Erbil ligger Ankawa. Det finns inga officiella uppgifter från sen tid över stadens invånarantal, men det distrikt som hör till staden hade en beräknad folkmängd av 993 991[1] invånare i början av 2003, på en yta av 3 316[2] km².

Det finns idag ett svenskt (grekiskregistrerat) flygbolag, Atrosh Air, som erbjuder direktresa mellan Stockholm-Arlanda och Erbil-Ankawa. Nu flyger även Austrian Airlines som första IATA-godkända flygbolag på 15 år till Erbil. KRG (Kurdistan Regional Government) satsar mycket pengar på att utveckla regionen och man kan skönja ett potential till ett nytt "Dubai".[källa behövs] De stora oljeresurserna tillsammans med världens näst största naturgasfyndighet underlättar uppbyggnaden av regionen. Dock får Kurdistan behålla endast en liten del av dessa fyndigheter men kvoten planeras att ökas.

Sulaymaniyya

(kurdiska: Silêmanî; arabiska: as-Sulaymaniyä; historiskt: Sharezûr) är en stad i den autonoma regionen irakiska Kurdistan i nordöstra Irak, och är den administrativa huvudorten för provinsen Sulaymaniyya. Staden är belägen ungefär 880 meter över havet, och är den näst största regionen, efter Erbil. Det finns inga officiella uppgifter från sen tid över stadens befolkning, men det distrikt som hör till staden hade en beräknad folkmängd av 775 002[1] invånare i början av 2003.

Sulaymaniyya är ett viktigt ekonomiskt centrum i regionen, och är de soranitalande kurdernas kulturella huvudstad. Den grundades år 1784 av den kurdiske prinsen av Baban, Ibrahim Pasha Baban, som namngav staden efter sin far, Sulaiman Pasha. Sulaymaniyya är huvudfästet för det marxistiska partiet PUK.

Copyright © 2010 EVERYDAYTRAVEL. Alla rättigheter är reserverade.
Everyday Travel, storagatan 43, Västerås | Tel: 021 - 38 12 12, Fax: 021 - 38 12 13